Всяка година Великден е на различна дата.  Как се определя

...
Всяка година Великден е на различна дата.  Как се определя
Коментари Харесай

Как се определя кога е Великден?

Всяка година Великден е на друга дата. 

Как се дефинира тя и за какво католическият и православният Великден от време на време съответстват, а от време на време не?

На тези въпроси постоянно доста българи търсят отговор, с цел да изчислят вярно по кое време е Възкресение Христово.

Тази година православният свят ще означи Великден на 5 май, а католическият - на 31 март, напомня Българска национална телевизия.

На коя дата ще бъде Великден зависи от няколко значими условия:

Първо, Великден е в първата неделя след първото пълнолуние след пролетно равноденствие . Ако не разбрахте нищо, ще обърнем нещата. Чакаме да пристигна пролетното равноденствие, което нормално настава на 21 март, по-късно би трябвало да мине и първото пълнолуние и в неделята след него е Великден.

Нещата обаче не завършват дотук, тъй като има още условия. Половината от православните църкви в това число и БПЦ означават християнските празници през годината по новия жанр. Великден обаче честваме по остарял жанр. Това значи, че одобряваме, че пролетното равноденствие се случва 13 дни по-късно. Това е мъчно да се проумее, само че по този начин е признато.

И по този начин към хипотетичната ни дата за Великден прибавяме още 13 дни, тъй като от всичките си празници само Великден, и обвързваните с него като Цветница, да вземем за пример, ние православните българи честваме не по нов, а по остарял жанр. Ето от тези 13 дни идва и особеното празнуване на Великден от православни и католици. Католическият Великден постоянно е по-рано и варира - от края на март до 25 април.

Тук ще създадем едно отклоняване за Юлиянския и Григорианския календари или остарелия и новия жанр. В края на 16 век се оказало, че тогавашният Юлиянски календар изостава от астрономическите действителности и е поправен с нов календар, въведен от папа Григорий, който е по-точен. Много късно страните в нашия район одобряват тази смяна, а църквите закъснели още повече. Някои въобще не са го приели, като съветската и сръбската православни църкви. И по този начин, запазвайки старостилното празнуване на Великден, църквата ни реализира това, че честваме дружно с другите православни християни. Понякога обаче, защото и двете системи са преносими, католическият и православният Великден съответстват.

За да се пресметна датата на Възкресение Христово, има още едно - последно изискване. Великден не може да бъде преди или в един и същи ден с еврейската Пасха. Исторически, съгласно Евангелията, Христос е възкръснал след еврейската Пасха. Така, че ние не можем да честваме преди тях. Еврейската Пасха също върви по лунния календар и също се движи по отношение на гражданския календар. И по този начин, в случай че се окаже, че еврейската Пасха е след нашата дата за Великден, то той се реалокира в първия неделен ден след второто, а не след първото пълнолуние.

Следвайки тези правила, най-рано православният Великден може да бъде на 4 април и най-късно на 8 май.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР